Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2008 13:39 - Основи на специфичните движения при вратарите
Автор: goalie Категория: Спорт   
Прочетен: 1953 Коментари: 6 Гласове:
0



Основни насоки за специфичните движения на вратарите

 

1. Всяко специфично вратарско движение трябва да започне от визуална реакция. Вратарите трябва да могат да проследяват шайбата от една позиция към друга. Уверете се че всяко движение на леда е с определена цел и има определена дестинация. Вратаря не трябва да се движи само заради движението. Правете всяко упражнение за ориентиране към мрежата със зададена цел за която да мислите. Следете движението на шайбата, или изберете и покрийте откритите места към вратата, но винаги гледайте преди да се преместите към следващата позиция. Когато изпълняват това вратарите ще успяват да покриват ъглите си по-добре и няма да се налага да правят излишни движения.

 

2. За да може вратаря да изгради добри визуални реакции и навици трябва да запомни едно основно нещо: Очите водят главата, главата води раменете а раменете водят останалата част от тялото. Ако един вратар седи близко до мрежата, то тогава трябва да завърти очи и след това главата по посока на следващото си местоположение и позиция, преди да завърти раменете и да се придвижи. Ще забележите че ако завъртите погледа, главата и след това раменете, то тялото ще се завърти в синхрон с тях и ще ги последва в движението.


3. Гледайте следващата шайба преди да се задвижите. Защо? При вратарите очите водят главата, главата води раменете ( което предизвиква завъртане на таза и бедрата ) а след това и останалата част от тялото ще се задживи след тях. Когато гледате и следите шайбата с поглед, ще се научите не само да се позиционирате правилно но и да следите евентуалните подавания на шайбата.

 

4. Вратаря трябва да се стреми да извършва движенията със стика и кънките безшумно. Това означава че ръцете не трябва да се използват при придвижванията. Стика винаги трябва да е на леда и да покрива „петата дупка” при всички движения независимо дали вратаря е на леда или е изправен. Не добре поставения стик може да доведе до гол от страна на бърз играч.

 

5. Вратаря трябва да държи кънките си на леда през цялото време със всичките си премествания и движения. При задържането на кънките на леда, движенията са меки и плавни и оставят по-малко дупки особенно при бързи положения близко до вратата/мрежата. При някой от вратарите се усеща чаткането на кънките по леда, което може да доведе до отваряне на позиция и тя може да се използва. Плавните и меки движения с двете кънки на леда водат до по ефективни и леки придвижвания на леда.

 

6. Раменете трябва да останат на една линия при всички движения. Трябва да се търси ефекта на минимално вертикално движение на раменете с цел да няма такова. При изправени и спокойни рамене и глава, визията, което е едно от най-важните неща за вратарите, ще е много по добра.

7. Вратарите трябва да могат да движат горната част от тялото от долната. Вратарите вършат повечето си работа чрез хоризонтални завъртания ня тялото. Обикновенно главата а след това ръцете и стика застават на пътя на шайбата преди осталата част от тялото. И отново – очите, главата, раменете и всичко останало.  

8. Движете се чрез СИЛА. Силата е предпоставка за скоростта. Ако можете да се придвижите до желаната позиция с едно мощно придвижване е по-добре вместо с няколко по-слаби за да стигнете до същото положение. Като фокусирате на силата – ще можете да се позиционирате преди да стрелят по вас. Бързите крака са предпоставка за експлозивен старт и спиране, както и за да спестяват движения.


9. Спирайте с точност и сила. Затварянето на ъглите до колкото е възможно изисква прецизност в спирането не по-малка от преценяването на момента за експлозивното преместване. Вратарите които се впускат в пързаляне и не успяват да контролират спирането са уязвими откъм бързи пасове, светкавичен дрибъл и не добре отигран рикошет.


10. Вратарите трябва да могат да се придвижват по един и същ начин във всички посоки. Ако направите 3 движения на едната страна, трябва да можете да направите толкова и в другата. Ако не можете да се върнете към оригиналната позиция с същия брой движения, то това е слабост.


_________________

Travis Harrington
Co-director/Instructor
Mind The Net Goaltending
http://www.mtngoaltending.com



Тагове:   основи,


Гласувай:
0



1. анонимен - Изкефи ме. Като фен на хокея, наи...
14.05.2008 14:58
Изкефи ме. Като фен на хокея, наистина най много впечтления ми правят вратарите. Бързината и реакцията с която действат. Сега наистина ще се заглеждам дали правят всичко така както е описано.
цитирай
2. goalie - :)
14.05.2008 15:15
Това е статия от един от форумите. Аз се опитвам да спазвам някой от принцпите но съ м далеч от много неща. Поне ще мода да показвам какво се случва в тази област.
цитирай
3. анонимен - :)
14.05.2008 17:36
Доста ще трябва да потренирам това лято ....
цитирай
4. goalie - ;) За утре
14.05.2008 20:19
съм подготвил още една много хубава статийка. Като се науча да качвам и картинки - имам цяла поредица за тренировките ;)
цитирай
5. beautifuldesire - :)
14.05.2008 22:18
аз съм 3. :) Може да дадеш малко инфо и за екипировката (включително и маските :) ) а може да снимаме нашите тренировки и да качиш снимки ...
цитирай
6. goalie - ;)
15.05.2008 00:34
Утре ако не ме домързи ще напиша за всяка част от екипа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: goalie
Категория: Лични дневници
Прочетен: 38044
Постинги: 10
Коментари: 54
Гласове: 116
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930